zondag 26 augustus 2012

Buitenkunst

Jaja, dat was me toch een leuke laatste vakantie, buitenkunst in Drenthe! Met een gezellige groep van 6 Studenten en 2 begeleiders van Stumass zijn we naar het mooie Elp afgereisd, nouja, naar het bos dat erbij lag. Daar aangekomen hebben we de tenten opgezet, dat was een hele klus, en konden we de week beginnen. We verzamelden met zn allen op de tribune, natuurlijk met wijn en bier, wat niet echt goed viel, aangezien ik aangeschoten naar mn tentje terug ging :P Op de tribune kregen we het programma van die dag erna te horen, je kon dingen doen met dans, schrijven, theater en muziek.

Workshops die ik deze week gedaan heb zijn bijvoorbeeld de mini-opera, het schrijven over een imaginaire stad, het maken van een rokje en een beeldgedicht en natuurlijk het maken van een enorm kunstwerk met 20 personen, die ook in een van de huizen komt te hangen. Zelf durfde ik niet alleen naar de workshops, dus er ging altijd iemand van de groep, of een begeleidster, mee. In een workshop zit je samen met nog 20-70 andere deelnemers, die ook voor de workshop gekozen hebben. Het was best eng, aangezien het mensen waren die je niet kende, waarmee je ook soms moest samenwerken. Het waren echt heel verschillende mensen, van ouders, tot tieners/twintigers, die vaak wel alternatief waren (was leuk, idee├źn opgedaan voor bijvoorbeeld kniekousen :P), tot oudere mensen, van alles zat ertussen. Deze mensen hoeven niet per se iets met die kunstvorm te maken te hebben, maar sommigen deden kunstacademie of zaten op het conservatorium. Wat dus heel belangrijk is op deze vakantie, is dat je niet schuw moet zijn voor mensen. Toch is dit enorm aan te raden voor mensen met ass die hun sociale skills willen verbeteren, zeker als dit onder begeleiding kan gebeuren. Wat er dus wel kan gebeuren, is dat mensen  zonder dat ze dat weten, je geloof en je ass belachelijk maken. Ik zat in een workshop over een gestoorde kunstenaar, darger genaamd. Hij zou een autist geweest zijn. We kregen opmerkingen zoals: dit kunnen echt alleen maar autisten zo en ja, autisten weten niet zo goed wat hun geslacht is. Ik dacht, wat zeg je mij nu? Ik niet weten hoe dat zit? Daarnaast waren er mensen bij het beeldgedicht die er de naam Jezus als scheldwoord gebruikten. Ik vind het echt respectloos tegenover mensen die in Hem geloven! Je gaat toch ook geen grappen over Mohammed of Allah maken? (waarschijnlijk omdat iedereen dan bang is voor revenge..., maargoed)

Naast de workshops, die in de ochtend en in de middag waren, waren er s avonds ook presentaties van die workshops en werd het programma voor de volgende dag bekend gemaakt. Daarna was  er een kampvuur, waar ik weinig van gezien heb omdat ik zo enorm moe was! Wat ik van het kampvuur gezien heb was heel gezellig. Veel mensen die met elkaar praten, live muziek, weerwolven en nog veel meer! Ook kon je naar het strand als je daar zin in had. Er was namelijk een enorm mooi bosmeertje met blauwgroen water, omringd door boven en dus ook omgeven door strand.

De begeleiding had voor ons een klein kookschema gemaakt. Elke dag zorgde er iemand samen met de begeleiding voor het eten, en twee anderen wasten af. 's middags na de workshops ging de koker dan samen met iemand van de begeleiding naar de winkel. Dit moet wel met de auto gebeuren, zo ook de reis heen kun je niet alleen met het ov maken. Tussen het ochtend en het middagprogramma is er pauze, waarin we lekkere wentelteefjes en omeletten maakten. Dichtbij ons zat het toiletgebouw, waar gratis warme douches waren en enkele wc's. Iets moeilijks op deze vakantie was, dat je geen plaats voor jezelf had. Er zijn wel enkele akkefietjes geweest, aangezien je toch met een groep heel de week opgescheept zit. Zelfs als je mensen al heel lang kent, kan dit het geval zijn. Je bent toch met elkaar op vakantie. Maar als het goed is mag dat de pret niet drukken, zelfs als er een vrouw van 31 is die je vriendje probeert af te pakken :P

Wat mij als asperger ook heeft geholpen, is de voorbereiding naar deze reis toe. De begeleiding heeft heel nauwkeurig aangegeven wat we moesten meenemen, hoe de reis zou gaan en hoe buitenkunst verloopt. Het onderzoeken van de site van de vakantie waar je heen gaat is ook iets heel handigs. 

Of dit dus een autivriendelijke vakantie is? Redelijk! Het aspect van de gestructureerde dag maakt het zeer autivriendelijk, maar je zult wel elke dag die uitdaging aan moeten gaan om en met je groepsgenoten om te gaan en met nieuwe mensen contact te krijgen, en niet te vergeten ook dingen te doen die buiten je comfort zone liggen (is vooral bij theater het geval geweest). Toch heb ik er zeeer van genoten. Op naar volgend jaar!!!

Voor meer informatie over buitenkunst, zie: http://www.buitenkunst.nl/

Het liedje dat deze vakantie veelvuldig voorkwam:

http://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten